Sirovine

Zašto je naše pivo drukčije?

Zato što je stalno isto. Jednako kao i za kuhara u kuhinji, tako je i za pivo potpuno bitna stvar kvaliteta sirovine. Stoga koristimo žatecki polurani crvenjak iz vlastitih polja hmelja uzgajanog u poznatom području hmelja Polepska blata, o kojem vodimo pažljivu brigu. U velikoj većini za proizvodnju koristimo slad proizveden tradicionalnim postupkom iz malih čeških i moravskih sladovina od sorte ječma odobrene za proizvodnju Češkog piva. Nedostajati ne smije ni voda iz naših vlastitih bunara.

Na konačan okus piva značajan utjecaj naravno ima i postupak obrade sirovine i koju tehnologiju za proizvodnju koristimo. Proizvodnja je modernizirana, neki procesi su automatizirani, trudimo se maksimalno uštedjeti energiju i naporan ljudski rad. Medutim, to sve samo tamo, gdje modernizacija ne utječe na vlastiti tehnološki postupak proizvodnje piva! Strogo, ponekad čak pedantno poštujemo postupke korištene u proizvodnji piva koji su proslavili Češku u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Vlastiti hmelj

U REGIJI POLEPSKA BLATA

Hmelj je za nas ključna sirovina, stoga smo 2006. godine kupili udio u hmeljarskoj udruzi u blizini sela Okna u regiji Litomericko. Naime, polja sa hmeljem u Češkoj su sve starija, često puta prilično stara i stalno sazrijeva sve manja količina kvalitetnog tradicionalnog hmelja. Bojali smo se da ćemo nakon nekog vremena ovu ključnu sirovinu morati zamijeniti za hmelj iz inozemstva, stoga smo za budućnost htjeli osigurati njegovu dovoljnu zalihu. Na nekoliko desetaka hektara u iznimnom području Polepska blata uzgajamo tradicionalne češke sorte hmelja te zahvaljujući brizi koju našim poljima hmelja posvećujemo, imamo toliko hmelja da će bez problema pokriti naše potrebe za potrošnjom i još ga možemo prodavati drugim pivovarama u Češkoj i u inozemstvu. Od 2006. godine takoder vrlo uspješno obnavljamo klasični Osvaldov klon tradicionalnog saaz hmelja

koji je danas skoro izguran preplemenitim hmeljem „meristemi“. U toku zadnjeg dodavanja hmelja stavljam ga u sva naša piva i od njega proizvodimo naše premijsko svijetlo lager pivo „450“.