Varionica

U varionici pomiješamo pravilan omjer drobljenog slada s vodom i zagrijavanjem na različite temperature pomoću enzima slada škrob se mijenja u šećer. Za proizvodnju češkog piva koristimo tipičan način za dobivanje ekstrakta na dvije komine. Prilikom cijedenja odvojimo otopinu šećera (slatka tekućina) od ljuske zrna (talog). Slatka tekućina se kuha sa hmeljem koji

se dodaje postepeno u nekoliko doza. Konzervira se i što je najbitnije daje pivu ugodan gorki okus i miris hmelja. Koristimo vodu iz vlastitih bunara, slad proizveden tradicionálním postupkom iz malih neovisnih čeških i moravskih sladovina i žatecki (saaz) hmelj iz vlastitih polja hmelja.

Glavno vrenje

Iz mladog piva se u vrtložnom sudu odvaja talog, ohladi se na temperaturu fermentacije, prozrači i ukomljava vlastitim sojem pivskog kvasca. Glavno vrenje odvija se u otvorenim sudovima při niskim temperaturama u hladenom prostoru koji se zove fermentacijska posuda. Ovdje kvasac većinu šećera pretvara u alkohol i ugljični dioksid.

Redovito se provjerava stupanj fermentacije i temperatura u svakom sudu te se cijeli proces prati putem hladenja. Nakon 6 do 8 dana vrenja pivo se naglo ohladi, sa njegove površine se otkloni vrenjem izlučeni mulj i tzv. zelena piva se „pretaka“ u tankove za odležavanje. Kvasac koji je nakupljen na dnu suda se temeljito ispere i sa njime se ponovno ukomljava mlado pivo.

Dozrijevanje piva

Tankovi za odležavanje su posude postavljene u vodoravnom položaju promjera 240 cm i obujma 60 do 630 hl smještene u hladenu prostoriju koja se zove ležni podrum. Tijekom odležavanja pivo sazrijeva, bistri se i postupno gazira ugljični dioksidom koji je prirodno nastao tijekom završnog postupka vrenja. Dovršava se njegov okus, miris, pitkost, pjenjenje i oštrina.

Sazrijevanje traje u ovisnosti na vrstu piva od 30 do 60 dana, odvija se pri temperaturi 2 °C i prirodnim putem nastalim tlakom 0,1 MPa. Samo postupno prirodno dozrijevanje u ležnim podrumima jamči pravi okus, dobru pitkost, ugodnu oštrinu i gustu trajnu pjenu. Jedan dio gotovog piva punimo izravno u bačve, krigle i party bačvice (Kvasničak/Bijelo pivo). Preostalo pivo fi ltrira se na silicijskom fi lteru kako bi dobilo iskru.

Pretakanje

Filtrirano pivo se puni u tlačne tankove. Ovdje je već gotovo, stoga se dugo ne zadržava i što najsvježije putuje kroz poseban mikrofi lter na kojem se pažljivo oslobada sada već nepoželjnog kvasca i drugih mikroorganizama u boce, bačve, party bačvice, aluminijske limenke ili u limenke od željeza za momke.

Cijeli proces punjenja se odvija uz poštivanje vrlo strogih zahtjeva za čistoću. Budući da tijekom proizvodnje i punjenja pivo nikako kemijski ne tretiramo ni ne pasteriziramo, pivo zadržava izvorne osobine zdravog prirodnog pića.